Ubuntu 14.04 kipróbálása Windows 8-as számítógépen

Aktualizálva a 14.04.1-es frissített iso-hoz

Pontosabban olyan, UEFI-módban induló számítógépeken, amelyeken 64 bites Windows 8 van (a Windows 8.1-et is beleértve).

Windows 8 előtti, BIOS-os számítógépeken ne úgy próbáljuk ki az Ubuntut, ahogy itt írom, hanem úgy, ahogy az Ubuntu 12.04 kipróbálása telepítés nélkül című korábbi bejegyzésemben írtam.

Az Ubuntu (vagy bármely más Linux-disztribúció) régebbi kiadásaival UEFI-s Samsung laptopokon ne kísérletezgessünk, mert olyan rendszerindítása hibába is belefuthatunk, amelynek a megszüntetéséhez nemcsak az akkumulátort kell kivenni a gépből, hanem az alaplapi gombelemet is. Az ezelőtti hosszan támogatott kiadásnak, az Ubuntu 12.04-nek a 2013. augusztus 23-i, 12.04.3-as frissítésében már javították a hibát, de az eredeti, 2012. áprilisi kiadásban még benne van.

A Windows 8-as táblagépek közül csak azokon lehet kipróbálni az Ubuntut, amelyeken 64 bites Windows van, és csak úgy, ha billentyűzetet is csatlakoztatunk hozzájuk. (Az Ubuntu tudja használni az értintőképernyőt, de az Ubuntut indító GRUB nem).

Tartalom

 1. Hogy indul a számítógép, és hány bites a Windows?
 2. A gyors rendszerindítás kikapcsolása
 3. Az Ubuntu-lemezkép letöltése és kiírása
 4. Shiftes újraindítás
 5. A GRUB
 6. Bejött az Ubuntu
 7. Az Ubuntu kikapcsolása

1. Hogy indul a számítógép, és hány bites a Windows?

A Rendszerinformáció Rendszerinformációból mind a kettőt megtudhatjuk. Gépeljük be a Keresésbe, hogy msinfo32, és „koppintsunk” a találatra:

msinfo32

Hogy indul a számítógép?

Azt, hogy hogy indul a számítógép, a BIOS-módból olvashatjuk ki. Ha az van írva a BIOS-módhoz, hogy UEFI, akkor UEFI-módban indul a gép, ha az, hogy Örökölt, akkor hagyományos BIOS-módban. Az előre telepített Windows 8-cal forgalmazott számítógépek (laptopok és táblagépek egyaránt) mind UEFI-módban indulnak.

„Örökölt” módban csak akkor indul a Windows 8, ha utólag lett telepítve olyan számítógépre, amelyen eredetileg más operációs rendszer volt (vagy nem volt rajta operációs rendszer). Az ilyen, hagyományos BIOS-módban induló számítógépeken nem úgy kell az Ubuntut kipróbálni, ahogy itt írom, hanem úgy, ahogy az Ubuntu 12.04 kipróbálása telepítés nélkül című bejegyzésben olvasható (de a nem UEFI-módban induló Windows 8-ban is ki kell kapcsolni a gyors rendszerindítást).

Hány bites a Windows?

Azt, hogy hány bites a Windows, a Rendszer típusából olvashatjuk ki. Ha az van írva a Rendszer típusához, hogy „x64-based PC”, akkor 64 bites, ha az, hogy „x86-based PC”, akkor 32 bites.

Ugyanezt a Vezérlőpult Vezérlőpult Rendszer Rendszer panelében is megnézhetjük, ráadásul ott rendesen úgy van kiírva, hogy „64 bites operációs rendszer”, illetve „32 bites operációs rendszer”. (A Rendszer panelbe leggyorsabban a Windows-billentyű + X billentyűkombinációval előhozható haladó felhasználói menüből lehet bejutni.)

Olyan számítógépen, amelyen UEFI-módban induló, 64 bites Windows van, az Ubuntu is el tud indulni UEFI-módban (mármint az Ubuntu 64 bites változata). Mosoly

Olyan táblagépen viszont, amelyen UEFI-módban induló, 32 bites Windows van, csak úgy tudna elindulni az Ubuntu, ha a rendes számítógépekhez hasonlóan az ilyen gépeken is át lehetne kapcsolni az UEFI-beállításokban a rendszerindítás módját UEFI-ről CSM-re (az UEFI-beállításokban így nevezik a hagyományos BIOS-módot), de nem lehet. Sajnos

[Tartalom]

2. A gyors rendszerindítás kikapcsolása

A Windows 8 azért tölt be olyan gyorsan, mert alapból be van kapcsolva benne a gyors rendszerindítás. Ez, ha csak egy operációs rendszer van a gépen, hasznos lehet, de ha több is van rajta, akkor adatvesztést okozhat. Most épp egy második operációs rendszert készülünk kipróbálni, ezért kapcsoljuk ki!

A Windows-billentyű + X billentyűkombinációval hívjuk elő a haladó felhasználói menüt, és válasszuk a Főkapcsoló lehetőségeit. Kattintsunk „A jelenleg el nem érhető beállítások módosításá”-ra, és vegyük ki a pipát a „Gyors rendszerindítás bekapcsolása” előtti kis négyzetből.

[Tartalom]

3. Az Ubuntu-lemezkép letöltése és kiírása

Töltsük le az Ubuntu 14.04.1-nek a 64 bites változatát valamilyen BitTorrent-kliens, pl. a µTorrent segítségével. (Azért a 64 biteset, mert csak az tud UEFI-módban elindulni). A letöltött fájl épségét ellenőrizzük a WinMD5Free programmal:

WinMD5Free

A Verify mezőbe bemásolandó ellenőrzőösszeget a kiadáshoz tartozó MD5SUMS fájlból lehet kimásolni:

119cb63b48c9a18f31f417f09655efbd  ubuntu-14.04.1-desktop-amd64.iso

Ha egyeznek az ellenőrzőösszegek, akkor elkészíthetjük a live usb-t, vagy kiírhatjuk az iso-t dvd-re (ha nem egyeznek, akkor töltsük le az iso-t még egyszer).

A live usb egy úgy módosított pendrive, amelyről el lehet indítani a lemezképből kibontott hordozható operációs rendszert. Live usb-t többféle programmal is lehet készíteni, ezek közül az egyik legnépszerűbb a Linux Live USB Creator (röviden LiLi).

Dvd-re íráshoz használhatjuk a Windows Lemezképírót vagy bármilyen cd/dvd-írót (pl. a CDBurnerXP-t):

Windows lemezképíró

[Tartalom]

4. Shiftes újraindítás

shiftes újraindításAhhoz, ugye, hogy az Ubuntut pendrive-ról vagy dvd-ről indíthassuk, benne kell hagyni a pendrive-ot vagy dvd-t a számítógépben, és újra kell indítani a gépet.

De ha egyszerűen csak újraindítjuk a gépet, akkor ismét a Windows jön be, nem tudjuk az Ubuntut kipróbálni. Ahhoz, hogy ki lehessen választani, hogy miről induljon a számítógép, úgy kell az újraindításra kattintani, hogy közben a Shift billentyűt lenyomva tartjuk.

Az újraindítás után választható speciális rendszerindítási lehetőségek közül válasszuk az Eszköz használatát:

Válasszon egy lehetőséget

Nézzük meg, hogy ki lehet-e választani azt az eszközt, amiről az Ubuntut indítani akarjuk. A dvd ott lesz az eszközök között (persze csak akkor, ha benne hagytuk a gépben), de a pendrive-ot lehet, hogy előbb engedélyezni kell az UEFI-beállításokban:

Eszköz használata

Ha látszik az eszköz, akkor indítsuk el róla az Ubuntut. Ha nem látszik, akkor egérrel vagy a Backspace billentyűvel menjünk vissza az előző képernyőre, és válasszuk a Hibaelhárítást. A Hibaelhárításon belül válasszuk a Speciális lehetőségeket, azon belül pedig az UEFI-vezérlőprogram beállításait, és indítsuk újra a gépet.

Az UEFI-beállításokban fő az óvatosság! Semmit se állítsunk át, amiről még nem olvastunk eleget!

Van olyan gép, amelyiken az UEFI-beállításokban is működik az egér, de ez, amelyik előtt itt ülök, nem olyan. Mozogni a nyilakkal lehet, belépni/OK-t nyomni az Enterrel, visszatérni pedig az Escape-pel. A billentyűzet még nincs magyarra állítva: a Z és az Y fel van cserélve.

Azt, hogy a számítógép már a bekapcsoláskor is érzékelje a pendrive-ot, úgy lehet elérni, hogy az UEFI-beállításokban kikapcsoljuk a Fast BIOS Mode-ot (más néven Fast Boot-ot vagy Quick Boot-ot). (Ez az opció azon a gépen, amelyik előtt most ülök, az Advanced fül alatt található.) F10-zel mentsük a beállításokat (ne feledjük, Z-vel lehet yes-t nyomni), és indítsuk újra a gépet.

Ahogy eljutunk a bejelentkező-képernyőig, shiftes újraindítással menjünk bele ismét az Eszköz használatába, és ha szerencsénk van, akkor most már ki fogjuk tudni választani a pendrive-ot.

Ha még mindig nincs ott az eszközök között, akkor menjünk bele ismét az UEFI-beállításokba, és a Boot Device Priority listában vigyük a pendrive-ot a lista tetejére. F10-zel mentsük a beállításokat, és indítsuk újra a gépet.

Ha a gyors rendszerindítás már ki van kapcsolva, akkor nemcsak shiftes újraindítással lehet belemenni az UEFI-beállításokba, hanem úgy is, hogy bekapcsoláskor a megfelelő pillanatban lenyomjuk a megfelelő billentyűt. Ez gyártótól függően más és más lehet. Ezen a Samsung laptopon, amelyik most itt van előttem, az F2-vel lehet az UEFI-beállításokba belemenni. Azt, hogy melyik pillanatban kell az F2-t lenyomni, nehéz megmondani, ezért én úgy szoktam, hogy addig nyomkodom, amíg a beállítófelület be nem jön.

[Tartalom]

5. A GRUB

UEFI-s gépen nem kezd el egyből betölteni az Ubuntu, előbb a GRUB jön be a választható indítási lehetőségekkel:

GRUB fekete háttérrel

A GRUB-ban még nem működik sem az egér, sem az értintőképernyő, le-föl mozogni a nyilakkal lehet, operációs rendszert indítani pedig az Enterrel.

Egyelőre még nem akarjuk telepíteni az Ubuntut, ezért válasszuk azt, hogy „Try Ubuntu without installing”.

Bátrabbak akár szerkeszthetik is az indítási lehetőségeket. Aki nem ijed meg a gépeléstől, és kedvet is érez hozzá, már itt beállíthatja, hogy az Ubuntu magyar billentyűzetkiosztással jöjjön be, és egy nagyon kicsit tudjon magyarul is (rendesen csak a magyar nyelvi támogatás telepítése után fog). Aki nem akar ezzel most foglalkozni, ugorjon. Ráér ez később is, és akkor már egérrel is lehet.

Hagyjuk a „Try Ubuntu without installing” indítóbejegyzést kijelölve, és az E billentyűt lenyomva menjünk bele a szerkesztőbe:

Indítóbejegyzés szerkesztése

A billentyűzetkiosztást úgy lehet magyarra állítani, hogy a „splash” és a két kötőjel közé szóközzel elválasztva begépeljük, hogy console-setup/layoutcode=hu. A nyelv magyarra állításához pedig azt gépeljük be, hogy locale=hu. Mivel a billentyűzetkiosztás itt még amerikai angol, az egyenlőségjelet az ó-val, a kötőjelet az ü-vel, a / jelet a kötőjellel, az y-t pedig a z-vel kell begépelni:

linux   /casper/vmlinuz.efi   file=/cdrom/preseed/ubuntu.seed boot=casper quiet splash  locale=hu  console-setup/layoutcode=hu 

Ha kész vagyunk a szerkesztéssel, indítsuk el az Ubuntut az F10 billentyűvel vagy a Ctrl+X billentyűkombinációval.

[Tartalom]

6. Bejött az Ubuntu

Az Ubuntu így üdvözölne, ha már a dvd-n/pendrive-on is telepítve lenne a magyar nyelvi csomag (de nincs):

Bejött az Ubuntu

Ha még nem állítottuk át a billentyűzetkiosztást magyarra, kattintsunk a képernyő jobb felső részén levő [En] billentyűzetkiosztás-jelzőre, és válasszuk a „Text Entry Settings”-et:

Text Entry Settings

A Text Entry ablakban kattintsunk a [+] hozzáadás gombra, keressünk rá a „Hungarian”-re, és kattintsunk az Add gombra:

Billentyűzetkiosztás hozzáadása

A fölfelé mutató [^] nyílhegyre kattintva vigyük a magyar billentyűzetkiosztást az amerikai fölé:

Billentyűzetkiosztás feljebb mozgatása

Zárjuk be a Text Entry ablakot, és a billentyűzetkiosztás-jelzőre kattintva váltsuk át a billentyűzetkiosztást magyarra:

Váltás magyar billentyűzetkiosztásra

Vezeték nélküli hálózatra a hálózatválasztó hálózatválasztóval lehet rácsatlakozni.

Ha már csatlakoztunk a hálózatra, akkor akár azt is kipróbálhatjuk, hogy milyen az Ubuntu magyarul. Ehhez telepítenünk kell a magyar nyelvi támogatást:

 1. Az Indítón kattintsunk a Rendszerbeállítások Rendszerbeállításokra.
 2. A Rendszerbeállításokban válasszuk a Nyelvi támogatás Language Supportot (Nyelvi támogatást). Elő fog ugrani egy olyan ablak, hogy „The language support is not installed completely / A nyelvi támogatás nincs teljesen telepítve”. Ez nem a magyarra vonatkozik, ezért arra kattintsunk, hogy „Remind Me Later / Emlékeztessen később” (különben időt fogunk veszteni a kínai nyelv telepítésével).
 3. A Nyelvi támogatásban kattintsunk arra, hogy „Install/Remove Languages  /  Nyelvek telepítése vagy eltávolítása”.
 4. Az „Installed Languages / Telepített nyelvek” listájában keressük meg a magyart (kezdjük el gépelni, hogy magyar vagy hungarian, attól függően, hogy átállítottuk-e a GRUB-ban az Ubuntut magyarra vagy nem). Ha meglett, tegyünk pipát a mellette levő kis négyzetbe.
 5. Kattintsunk az „Apply Changes / Változtatások alkalmazása” gombra.
 6. A „Language for menus and windows / Menük és ablakok nyelve” listában húzzuk a magyart a lista tetejére. (Ha már a GRUB-ban magyarra állítottuk a nyelvet, akkor ez a lépés kihagyható.)
 7. Kattintsunk az „Apply System-Wide / Alkalmazás rendszerszinten” gombra, majd zárjuk be a Nyelvi támogatás ablakot.

Ahhoz, hogy ne csak az újonnan indított programok legyenek magyarul, hanem az Ubuntu asztal is, ki kell jelentkezni és újra bejelentkezni. Kattintsunk a jobb felső sarokban levő fogaskerék fogaskerék ikonra, és a menüben válasszuk azt, hogy „Log Out”. Bejelentkezéskor felhasználónévnek azt kell beírni, hogy ubuntu (csupa kisbetűvel). Jelszó nincs, csak Entert kell nyomni.

Próbáljunk ki ezt-azt, de azért legyünk óvatosak! Az Ubuntu magától nem tesz kárt a Windowsban, de ha azt kérjük, hogy formázzon egy merevlemez-partíciót, akkor formázni fogja. És akkor búcsút mondhatunk a rajta levő iratainknak, fényképeinknek, filmjeinknek, mindennek!

[Tartalom]

7. Az Ubuntu kikapcsolása

Amikor már eleget ismerkedtünk az Ubuntuval, kattintsunk a jobb felső sarokban levő fogaskerék fogaskerék ikonra, és válasszuk a Leállítást (vagy ha nem állítottuk át a nyelvet magyarra, akkor a „Shut Down”-t). Ha dvd-ről indítottuk az Ubuntut, akkor várjuk meg, míg a gép kiírja, hogy „Please remove installation media…”, majd vegyük ki a dvd-t, csukjuk be a tálcát, és nyomjuk le az Entert. Ha pendrive-nál is kiírja, akkor csak húzzuk ki a pendrive-ot, és nyomjuk le az Entert.

[Tartalom]

One thought on “Ubuntu 14.04 kipróbálása Windows 8-as számítógépen

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s