Ubuntu 12.04 hibernálása

A hibernálást jobb szeretem a felfüggesztésnél (más néven alvó állapotnál), mert abból akkor is vissza lehet állítani a munkamenetet, ha az aksi lemerül.

A Rendszerbeállítások Rendszerbeállításokban rákattintok az Energiagazdálkodás Energiagazdálkodásra, és választanám ki a hibernálást, de ki van szürkítve:

Nem lehet hibernálni

Ennek az oka az, hogy a hibernálás többféle vason (hardveren) is lefagyasztja az Ubuntut. Az én gépem szerencsére nem fagy tőle, ezért csak annyi a dolgom, hogy feloldom a tiltást.

Működik-e?

Hibernáláskor a rendszer a merevlemeznek egy erre elkülönített részére menti a memória tartalmát. Az Ubuntu egy külön partíciót használ erre a célra, a cserepartíciót (swap partition). A sikeres hibernáláshoz a cserepartíciónak legalább akkorának kell lennie, mint amennyi memóriát használunk. 4 GB-nál kevesebb RAM esetén a cserepartíció legalább akkora legyen, mint amennyi RAM van a gépben, 4 GB-nál több RAM esetén viszont – kirívó esetektől eltekintve – nem szokott több kelleni 4 GB-nál. Azt, hogy elég-e a swap, a free paranccsal ellenőrizhetjük: indítsuk el a Terminál Terminált, gépeljük be, hogy free, és nyomjuk le az Entert.

Ha elég a swap, akkor előbb a biztonság kedvéért mentsünk el mindent, amit nem akarunk elveszteni, majd próbáljuk meg Terminál parancssorból hibernálni a gépet:

sudo pm-hibernate

Ha nem fagy le sem kikapcsoláskor, sem bekapcsolás után a munkamenet visszaállításakor, akkor nyert ügyünk van, oldhatjuk fel a tiltást. Ha lefagy, azon is lehet segíteni, de előbb lássuk, hogy lehet a tiltást feloldani. Ehhez rendszergazdajoggal kell szöveges fájlt létrehoznunk.

A tiltás feloldása

Az Alt+F2 billentyűkombinációval hívjuk elő a Parancs futtatását (miközben az egyik ujjunkkal lenyomva tartjuk az Alt billentyűt, egy másik ujjunkkal nyomjuk le az F2-t):

Alt+F2: Parancs futtatása

Gépeljük be, hogy gksu gedit, és nyomjuk le az Entert (a gksu adja a rendszergazdajogot, a gedit pedig a szerkesztőt indítja):

gksu gedit

A „Névtelen dokumentum 1”-be másoljuk be az alábbi sorokat:

[Lehessen hibernálni]
Identity=unix-user:*
Action=org.freedesktop.upower.hibernate
ResultActive=yes

Mentsük a fájlt az  /etc/polkit-1/localauthority/50-local.d  mappába  com.ubuntu.enable-hibernate.pkla  néven. Újraindítás után a munkamenet menü munkamenet menüben is meg fog jelenni a Hibernálás, és az Energiagazdálkodásban is ki lehet majd választani.

Munkamenet menü

Na de ha lefagy?

Azt olvasom, hogy akkor lehet, hogy segít a TuxOnIce. Terminál Terminálban adjuk hozzá a TuxOnIce tárolóját, frissítsük a csomaglistát, és telepítsük a TuxOnIce-ot:

sudo add-apt-repository ppa:tuxonice/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install tuxonice-userui linux-generic-tuxonice linux-headers-generic-tuxonice

Újraindítás után Terminál parancssorból ellenőrizzük, hogy működik-e a hibernálás:

sudo pm-hibernate

Ha nem működik, akkor távolítsuk el a TuxOnIce-ot:

sudo add-apt-repository --remove ppa:tuxonice/ppa
sudo apt-get remove tuxonice\*

Ha működik, akkor oldjuk fel a tiltást, és indítsuk újra a gépet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s