Ubuntu 12.04 kipróbálása telepítés nélkül

Az Ubuntut nem kell telepíteni ahhoz, hogy kipróbálhassuk. DVD-ről vagy pendrive-ról is el lehet indítani, így nem kell neki a Windows mellett helyet szorítani a merevlemezen.

Ez a leírás még a Windows 8 előtti, BIOS-os gépekhez készült.
A Windows 8-cal (vagy 8.1-gyel) forgalmazott UEFI-s gépekhez lásd:
Ubuntu 14.04 kipróbálása Windows 8-as számítógépen

  1. A lemezképfájl letöltése és kiírása
  2. Bootsorrend átállítása a BIOS-beállításokban
  3. Az Ubuntu kipróbálása

1. A lemezképfájl letöltése és kiírása

Töltsük le vagy a 64 bites ubuntu-12.04.5-desktop-amd64.iso-t, vagy a 32 bites ubuntu-12.04.5-desktop-i386.iso-t. A letöltött iso fájl épségét ellenőrizzük a WinMD5Free programmal:

WinMD5Free

A Verify mezőbe bemásolandó ellenőrzőösszegek:

48b4edf237c489eebbfef208c2650d11   ubuntu-12.04.5-desktop-amd64.iso
09eb43dcfce2b7246bdd6e8108e755df   ubuntu-12.04.5-desktop-i386.iso

Ha egyeznek az ellenőrzőösszegek, akkor a Windows lemezképíróval írjuk ki az iso-t dvd-re (ha nem egyeznek, akkor töltsük le az iso-t még egyszer):

Windows lemezképíró

A Windows lemezképíró helyett dvd-írót is használhatunk (pl. a CDBurnerXP-t), de abban is a lemezkép (cd-kép/iso-képfájl) dvd-re írását kell választani.

Ha olyan gépen akarjuk kipróbálni az Ubuntut, amelynek nincs dvd-meghajtója, akkor írjuk az iso-t pendrive-ra a Linux Live USB Creatorral (röviden LiLivel).

LiLi

[Tartalom]

2. Bootsorrend átállítása a BIOS-beállításokban

Ahhoz, hogy a számítógépet dvd-ről vagy pendrive-ról indíthassuk, egyrészt ugye benne kell hagyni a dvd-t, illetve pendrive-ot a gépben, másrészt be kell állítani, hogy a számítógép ne a merevlemezen kezdje el keresni az operációs rendszert, hanem a dvd-n vagy a pendrive-on. Ehhez be kell lépnünk a BIOS-beállításokba.

A BIOS-beállításoknál nagyon észnél kell lenni. Semmit ne állítsunk át, amiről még nem olvastunk eleget!

A BIOS-beállításokba még a Windows indulása előtt, mindjárt a számítógép bekapcsolása után lehet belépni a megfelelő billentyű vagy billentyűkombináció gyors lenyomásával. Ez számítógépgyártótól függően más és más. Keressünk rá! A keresőbe a számítógépünk típusát is írjuk be! Az én gépemen az F2-vel lehet belépni, de mivel nehéz eltalálni, hogy pontosan mikor kell lenyomni, úgy szoktam csinálni, hogy bekapcsolás után addig nyomogatom az F2-t, míg a BIOS-beállító be nem jön.

A BIOS-beállításokban még nem működik az egér, mozogni a nyilakkal lehet. A billentyűzet sincs még magyarra állítva: a Z és az Y fel van cserélve. Sőt, a nyelv sincs magyarra állítva, minden angolul van.

Menjünk oda, ahol át lehet állítani a bootsorrendet (boot order, boot priority), és mozgassuk legfelülre azt az eszközt (dvd-t vagy pendrive-ot), amelyikről az Ubuntut indítani akarjuk. Mentsük a változtatásokat, és lépjünk ki a BIOS-beállításokból.

Ahogy átállítottuk a bootsorrendet az Ubuntu kipróbálása előtt, ugyanúgy vissza is állíthatjuk utána.

[Tartalom]

3. Az Ubuntu kipróbálása

Ha a dvd-t vagy a pendrive-ot benne hagytuk a gépben, és a bootsorrendet is átállítottuk, akkor a számítógép a dvd-ről, illetve pendrive-ról fogja az operációs rendszert betölteni. Ahogy a betöltés eljut idáig↓, válasszuk az Ubuntu kipróbálását:

Az Ubuntu kipróbálása

Nézzünk körül, próbálgassunk ezt-azt:

Dash

Legyünk azért óvatosak! Az Ubuntu magától nem tesz kárt a Windowsban, de ha azt kérjük, hogy formázzon egy merevlemez-partíciót, akkor formázni fogja.

Amikor már eleget ismerkedtünk az Ubuntuval, kattintsunk a jobb felső sarokban levő fogaskerék fogaskerék ikonra, és válasszuk a Leállítást. Várjuk meg, míg a gép kiírja, hogy „Please remove installation media…”, majd vegyük ki a dvd-t, csukjuk be a tálcát, és nyomjuk le az Entert a folytatáshoz. Ha pendrive-ról futtattuk az Ubuntut, húzzuk ki a pendrive-ot, és nyomjuk le az Entert.

[Tartalom]

2 thoughts on “Ubuntu 12.04 kipróbálása telepítés nélkül

  1. Szia, szeretném megköszönni a linket amit betettél az új downloadhelper-ről, megoldotta a problémát. Nagy örömöt szereztél, még egyszer köszi!!! Joe

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s